Siem, zout en sterren
Blijf op de hoogte en volg Harmen en Maik
06 Maart 2008 | Israel, Jeruzalem
Op aandringen van vele hier weer een nieuwe blog vanuit , het met zon overgoten, Jeruzalem.
De laatste week is het weer in Jeruzalem veranderd van 15 graden en veel wolken in onbewolkt met een graad of 26, wij vinden dit natuurlijk zeer het prijzen waard en zijn hier dan ook zeer content mee.
Laten we voor de verandering eens beginnen met hetgeen waarvoor wij naar Israël zijn gekomen, ons afstuderen. Hier mee gaat het werkelijk zeer goed. Naast het 3 dagen in de week wassen van menig lichamelijk deel van de bewoners en het voederen van deze heel speciale mensen begint er nu ook echt schot te komen in ons ‘onderzoek’. Ook uit Nederland hebben wij van onzer afstudeerbegeleider te horen gekregen dat we goed bezig zijn. Dit is natuurlijk prettig om te horen en het geeft ons energie om weer verder te gaan om voor de mensen hier iets echt goeds neer te zetten.
Zijn wij dan alleen bezig geweest met de studie? Nee natuurlijk niet, maar dat hadden jullie waarschijnlijk ook niet verwacht. Zoals het de vriendjes betaamd hebben wij de afgelopen week, naast het nodige shoarma en fallafel genuttigd te hebben, mooie tripjes gemaakt. We zijn in tel Aviv geweest, een stad met ook enorm grote tegenstellingen tussen arm en rijk. Ook is het de grootste stad van Israel waar een kwart van de bevolking woont. Nadat we kennis hadden gemaakt met het stadshart hebben wij ons nuttigs gemaakt bij een beachcafé. Het nuttig zijn hield vooral nuttigen in, een heerlijk koude Carlsberg op een zonnige dag. Na deze verrukking hebben wij nog de oude stad Yaffo ( het bijbelse Joppe)bezocht, hier wilde wij even op de koffie gaan bij Siem ( Simon de leerlooier) maar helaas deed hij niet open. Nadat wij naar een mooie zonsondergang hebben mogen kijken, waarbij Vriendje diep weggezonken was in gedachten aan zijn habibi, zijn we weer in de bus gestapt richting Jeroeselaiyem.
Afgelopen week hebben we een 2 daagse trip gemaakt naar En Gedi ( 1Sam24) En Gedi is een mooie kleine plaats aan de dode zee. Nadat wij daar uit de bus waren gestapt gingen we op zoek naar een slaapplaats, maar helaas hoorde wij net als Jozef en Maria, we are full! Dus geen bedje vanavond voor de vriendjes. Als avondeten hebben we dus maar noodles genuttigd bij de 24uurs shop. Toen we hier zaten en ons hadden neergelegd bij een nachtje onder de sterren kwamen wij 2 jongens tegen die ook bij ons in de bus hadden gezeten. Shy en Itai, 2 joodse mannen in dezelfde leeftijd als ons die eruit zagen alsof ze altijd buiten sliepen en die menig vrouwenhart in Nederland harder zouden laten kloppen, ook voor de vriendjes waren deze 2 mannen een genot want ze nodigde ons uit om samen met hun een kampvuurtje te gaan maken op het strand (lees steen). De 2 mannen waren namelijk al van plan om de nacht buiten door te brengen en om de dag erna te gaan hiken. De vriendjes hebben dus samen met deze 2 geweldige vriendelijke mannen de nacht doorgebracht op het strand aan de dode zee, gepraat over politiek en geloof en uiteindelijk zelfs nog een paar uur in een tentje uit de wind gelegen terwijl de Shy en Itai buiten gingen slapen. De volgende dag was Vriendje al om 5 uur uit zijn tent om de verschrikkelijke mooie zonsopgang te zien. De zon kwam op aan de andere kant van de dode zee, vanachter de bergen van Jordanië. Na als ontbijt een bolus naar binnen te hebben gewerkt zijn we daarna aan een wandeling begonnen die ons langs de David falls naar boven op de bergen van En Gedi leidde. Een enorm mooi uitzicht was onze beloning. Na de wandeling naar beneden hebben we nog een duik genomen in de dode zee. Vriendje maakte al snel kennis met de zoutgraad van deze zee door vrolijk een spetter water te ontvangen in zijn oog, de blikken die hij hierbij trok zijn onvergetelijk. Het gevoel wat je hebt wanneer je in de zee ligt is onbeschrijfelijk. Het gevoel wanneer je over je lichaam wrijft wanneer je eruit komt wel, dit lijkt of je net 2 tubes zonnecrème op je lichaam hebt gesmeerd, je huid is enorm glad. Na deze duik en een douche aan het strand hebben wij een heerlijk stuk beef op bij een restaurantje welke de avond ervoor dicht was. Deze beef heeft ons die avond en de dag erna nog veel plezier opgeleverd.. :)
Bedankt voor al jullie reacties de afgelopen tijd, dit meeleven doet ons zeer goed.
Voor de insiders:
- Dushi vriendje houdt van je, vriendje trouwens ook, maar vriendje toch het meest!
- Ro, bedankt voor je berichtjes doet me goed Bro.
- Jan, als je nog een vrouw zoekt ze zijn hier te over met groot en klein geschut ;)
- Nepalesiaanse vrouwen jullie kussenslopen zijn geweldig!
- Evert, je moet echt een keer de shoarmarol hier proeven.
- Sanne, vriendje houdt je in de gaten ;)
- JP, verf jij alvast mijn kamertje aan de Hoogstraat..
- August & Annemieke, bedankt voor jullie mooie verlovingskaart.
- Rhodé, hou je nog een beetje van me?
06 Maart 2008 - 22:04
Harmen's Mam:
Geweldig weer vriendjes, we hebben weer met genoegen gelezen en bekeken. De dode zee is en blijft bijzonder, zoals heel Israël bijzonder is.
Heerlijk als ik jullie zo in je shirt zie staan. Zó ver is het hier nog lang niet.
Veel zegen toegewenst en geniet van de dingen die je kan, en mag doen.
07 Maart 2008 - 04:35
Joel En Wiets:
Lieve vriendjes,
Onder het genot van een bammetje met heuse ruijter pure hagelslag (wie wat bewaard, die heeft wat) genieten wij van jullie verhalen.
Wat is het heerlijk om te weten dat anderen ook zo genieten van hun 3 maanden afstuderen..voelen wij ons niet zo alleen hierin ;-)
Toch leuk ook bij (schuil)namen genoemd te worden. Jullie zullen een eervolle vermelding krijgen..
Nou mannetjes, veel sterkte met het gemis van jullie vrouwelijk schoon en GENIET er verder van!
Een dikke zoen van de Nepali ladies
(ps. Wees welkom op onze housewarming van vanavond..;-)) -
07 Maart 2008 - 05:32
Ro:
Damn mannen... Die lucht daar :| zo achterlijk blauw... heerlijk hoor :D Wij moeten et hier doen met hoogstens een graad of 10 en diverse soorten neerslag (geen Ruyter) van de week heb ik zelfs sneeuw gehad 'snachts pfff...
Toch blijven die berichten van aanslagen zoals vanmiddag me verontrusten, Maik nog bedankt voor je snelle reactie!!
K wacht ongeduldig op jullie volgende blog!!
Hou je haaks!
Ro -
07 Maart 2008 - 07:41
Tante Thea:
Hoi vriendjes, Wat een prachtig verhaal en foto's weer. Jullie maken mooie dingen mee, geniet er maar van.
Veel succes met jullie afstudeerproject!
Hartelijke groeten uit Goes.
Oom Kees, tante Thea en de boys. -
07 Maart 2008 - 11:20
Kiki:
Hoi, voor het radio-programma BNN Today zijn we op zoek naar een Nederlander in Israel die we kunnen bellen over de situatie daar op dit moment. Zou je mij zo snel mogelijk terug willen mailen?
Groeten
Kiki
kiki.westerhof@bnn.nl
07 Maart 2008 - 11:25
Janneke:
Eey kerels!!
Geweldig man daar te zien aan jullie foto's!! Heerlijk zo'n nachtje onder de sterren en zo'n kampvuur op het strand. En wij maar hier in het kikkerlandje aan het afstuderen zonder al die avonturen maar met weer allerlei andere avonturen.
Nou boys geniet er lekker van!!
Greetz Jannez -
07 Maart 2008 - 12:53
Els:
Eej vriendjes,
Ondanks het heerlijke matras die ik tijdelijk in gebruik neem van Harmen wordt ik lichtelijk jaloers op de avontuurlijk overnachting op zo'n strandje in een tent.Wat gaaf!
Niet te geloven he dat die herbergen nog steeds bezet zijn:D
Mooi dat jullie afstudeerproject ontwikkelingen doormaakt, en nog positief ook!
Ontvang nogmaals een groet vanuit een rokerige havenstad.
Xx
07 Maart 2008 - 13:03
Leindert:
He Mike en Har,
Shalom! Israel, daar wil ik toch graag nog eens naartoe. Als ik jullie verhalen lees, wordt er weer weinig gepresteerd. Maar laat dat ook maar gewoon over aan de mensen onder de TL-balken in Nederland. Het lijkt me ook niet makkelijk om daar een beetje meters te maken.
Veel succes! Geniet van het weer, het land, de mensen, de vriendschap en de vrijheid.
Mocht je me nodig hebben, dan wil ik altijd even langskomen. No problem.
Vanavond even naar de verloving van Aug en Annemiek. Prima! Ede-Delft met 't autootje.
Tot ziens en ik blijf jullie volgen.
Nogmaals shalom.
Leindert -
07 Maart 2008 - 13:05
Leindert:
Mike is natuurlijk Maik. Toch Maik? Lastig... -
07 Maart 2008 - 13:24
Miranda :
ben erg blij om te horen dat jullie het zo naar de zin hebben en dat alles goed gaat vanuit Rotterdam dikke knuffels -
07 Maart 2008 - 14:17
Conny:
oh vriendjes vriendjes, wat een avonturen weer en wat een mega foto´s. Het is dat wij hier ook van menig zonnestraaltje mogen genieten, anders was ik mega jaloers! maar stiekem ben ik dat nog steeds. Erg bijzonder om gevangen te worden door de magie van de bijbelse geschiedenis in het hier en nu. heel letterlijk overigens, daar de stal vervangen wordt door een tent op het strand en de ster door een vuur...
Deus te abençoe (God zegen jullie) -
07 Maart 2008 - 15:17
Tante Marjolein:
Hoi neefje en vriendje!
Het lijkt wel of jullie daar alleen vakantie vieren, maar blijkbaar wordt er ook hard gewerkt, gezien successen met jullie afstudeerproject. Die dode zee lijkt me een geweldige ervaring! En een bezoek aan een welnesscentrum hoort daar eigenlijk ook wel bij... Overigens, ik dacht dat ze alleen in zeeland bolussen verkochten...
Ben altijd aan het raden wie wat schrijft en wie met "vriendje" bedoeld wordt. Maar ieder stukje geeft weer hoe intens jullie van deze reis genieten!
Geniet maar verder, wij kijken weer uit naar jullie volgende blog.
Liefs, ons -
07 Maart 2008 - 23:27
Ca's Zusje:
Heee vriendjes:D
mooie foto's en mooi verhaal!
ik logeer hier bij Jan, samen met ma, pa en bram haha dat is wel heel gezellig hoor.. en daarnet was nog heel veel familie langsgekomen..
Maar nog veel plezier daar!
liefs Jacoline -
07 Maart 2008 - 23:42
Bram:
haa die maik altijd nog naar je zin zie ik gelukkig :D khoop dat het nog leuk blijf en zie je snel weer verschijnen hier in axel he :p kan ik je weer afmaken met tafeltennis enzo :D
gr bram -
08 Maart 2008 - 13:11
Dushi A La Doeshi:
Oi vriendje en vriend,
Hou ook van jullie vriendjes. Wat zien jullie er heerlijk uit op de foto´s! Groetjes aan Siem en werkse weer de komende daagjes.
Tchau! Knuffel van Doeshi -
08 Maart 2008 - 20:58
Joanne&Stefanie:
Shalom vriendjes!!
Super leuk om te lezen over jullie belevenissen in Israel. Toevallig kwamen wij op jullie weblog terecht en sindsdien volgen we jullie verhalen. Wij hebben namelijk zelf ook in de afgelopen zomervakantie in Elwyn gewoond. Leuk om ook de foto's te bekijken, we beleven dan alles weer opnieuw. (Alleen sneeuw in Elwyn was voor ons nieuw...dat is wel wat anders dan +35 graden!) Doe Najuan de groeten van ons! En veel succes met al jullie bezigheden; mazzeltov! -
09 Maart 2008 - 16:08
Anton:
Dat hej mooi edoane! Leuk om een keer een stuk van jou te lezen, Maik. Jessica is hier nu en ze mist je. En Gerjob wil graag snel weer melk voor je kloppen. hij is het nog niet verleerd kan ik je vertellen!
Anton -
09 Maart 2008 - 16:09
Anton:
Trouwens, volgens mij wordt het best nuttig om een stuk te gaan fietsen in de zomer, wat jullie allemaal eten... -
10 Maart 2008 - 19:43
Rhodé:
Heeey Har!!
Ik houd nog 219 beetjes van je hoor, maar ik vind het niet leuk dat je straks
de weekenden niet meer bij mij (ons) bent. Bij jullie zo te zien is het mooi weer(H), maar wij zitten hier te koukleumen:@ met de kachel op 20 graden.
-xxx-jes
Rhodé -
11 Maart 2008 - 20:46
Marchelle:
Vriendjes,
Wat een geweldig mooie blog alweer!!
Ik geniet er echt van van het lezen ervan .. dus van van van ;)
Maar echt mooie beschrijving en mooie foto's!! Doen jullie nog een beetje voorzichtig daar?
Harmen, ik zat laatst in de trein en ik zag je toekomstig huisje.. gaaf man!! Tzag er gezellig uit!! :)
Ik spreek je snel denk ik!!
Liefs xx -
12 Maart 2008 - 12:15
J.T.A Te Gussinklo:
Beste Harmen.
Laten wij (Rita en ik)nu juist in week 7 en 8 ook in Israel zijn geweest. Ondermeer de zondag dat het zo sneeuwde! We zijn nog steeds zeer onder de indruk.Veel genoegen,
Zwolle,
Jan Taco
14 Maart 2008 - 13:27
Sanne:
nou vriendjes, t wordt wel weer n btje tijd voor n nieuw blog hor! :) kwacht namelijk al zoo lang vol spanning ;)
oooh en sturen jullie nog wat zonnestraaltjes deze kant op, aan de foto's te zien, kunnen jullie wel wat missen :d...
liefs van t meisje met de lieve lach HAHAHA! -
14 Maart 2008 - 16:01
Arie Hordijk:
Hallo mannen,
Erg leuk om jullie verhalen te lezen en foto's te zien. Op dit moment zou ik willen dat ik 30 jaar jonger was en me bij jullie kon voegen. Israel trekt als geen ander land.
Veel succes met jullie afstudeeronderzoek, en geniet veel. -
15 Maart 2008 - 13:11
Rufus En Rian:
Hee Maik!
leuk om ze up to date te blijven :)
ziet er erg mooi uit allemaal, misschien maar eens zien of we daar ook niet heen kunnen ;)
Groetjes vanuit het nog altijd warme Australie!
xx -
17 Maart 2008 - 19:57
Henry Aalbers:
Dag vriendjes,
Leuk om jullie berichten te lezen. Goed om te horen dat het afstuderen/ onderzoek goed verloopt.
Wij (Femmie, Gerjob en ik) wensen jullie alle goeds toe. -
17 Maart 2008 - 20:05
Maartje Zwemer:
Ha Harmen (en vriend)
Geweldig die verhalen!
Je bent inmiddels al een goeie verpleegkundige!!!!!
Fijne tijd verder daar!
Groetjes Maartje -
22 Maart 2008 - 00:09
Miekos:
Vriendjes,
't zou leuk zijn als jullie weer een nieuw verhaaltje zouden schrijven en een beetje nieuw beeldmateriaal is ook altijd welkom;) Verder genietse nog daar en tot op skype. -
26 Maart 2008 - 01:47
Roel:
Hey vriend,
zo te zien maak je het nog steeds goed, en zie je mooie dingen. Als ik terug ben moeten jij ik en pierre maar een fotoavond houden voor de rest van het voetbalteam.
Jij hebt wel geluk trouwens hoor, want misschien kan jij nog een balletje trappen wanneer je terug bent in NL. Aangezien het er non stop regent en af en toe sneeuwt.
Het is goed om je verhalen te lezen man.
Spreek je snel weer.
Ciao Roel