Poerim & Oghil - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Harmen en Maik Eckhardt en Witter - WaarBenJij.nu Poerim & Oghil - Reisverslag uit Jeruzalem, Israel van Harmen en Maik Eckhardt en Witter - WaarBenJij.nu

Poerim & Oghil

Blijf op de hoogte en volg Harmen en Maik

26 Maart 2008 | Israel, Jeruzalem

Lieve vriendjes en vriendinnetjes,

Een aantal mensen zijn ongerust hoe het met ons gaat. Ze willen graag iets van ons horen en nieuwe foto’s zien van de vriendjes. Bij dezen worden die behoeften bevredigd. Overigens waarderen wij deze bezorgdheid ten zeerste.

De vriendjes maken het wel. De opdracht die we hier hebben te verrichten is nagenoeg klaar en de verantwoording van de opdracht schiet ook al op. We verbazen daarmee vriend en vijand en onszelf trouwens ook. Volgende week willen we als soort bedoeïenen (mensen die in tenten in de woestijn leven) de woestijn in trekken voor een aantal dagen. We mogen alleen bedoeïnetje spelen als we ons doel met onze opdracht behaald hebben. Op deze manier doen we leuke dingen en doen we tegelijkertijd veel aan onze opdracht. ow ow ow, wat zijn die vriendjes toch slim he.
Hoe langer je ergens verblijft hoe meer de gewenning er ongemerkt insluipt, als die gewenning verveling wordt moet je vertrekken. Enige gewenning heeft ons wel overmeesterd maar het gaat nog absoluut niet vervelen. Zo liepen we pas na een zoektocht naar een kerk zomaar ineens de Mea Shearim in. Dit is een erg strenge, orthodoxe joodse wijk. Je kunt hier bijvoorbeeld niet met onbedekte schouders de wijk inlopen. Toen we daar enige tijd stonden te kijken, met enige verbazing, zagen we heel veel gebeuren waar deze log niet toerijkend voor is. We zagen bijvoorbeeld hoe een man van ongeveer 55 jaar, met baard, pijpenkrullen en hoed, een meisje met niet misverstane trapbewegingen “zijn” wijk probeerde uit te bonjouren. Het meisje droeg m.i. hele nette kleren maar je zag wel haar blote kuiten.. Die zelfde man werd daarop weer belaagd door joodse jongens die waarschijnlijk een goede beurt bij dat meisje wilde maken. Dit alles gebeurde op een kruispunt waar bussen, taxi’s en auto’s luid toeterend overheen scheuren. Iets verderop gingen twee joden met elkaar op de vuist omringt door een groep omstanders wat mij herinnerde aan een knokpartijtje op het schoolplein van de basisschool. Een kwartier later arriveerden er enkele jongens van de politie met leuke grote autootjes die je normaal alleen in Amerikaanse films ziet. Op dat moment keerde de rust wat weer en zijn we maar vertrokken van dit gratis schouwspel. Mogelijk had het te maken met het Poerim feest. Dit vieren de joden nogal uitgebreid. Alcohol is hierbij niet verboden namelijk en heeft mogelijk de mensen in deze wijk wat onrustig gemaakt.
De avond hiervoor hebben wij zelf het Poerim feest aan de lijve ondervonden. We zijn met een joodse jongen mee geweest naar het centrum van Jeruzalem. Overal op straat is er feest. Mensen zijn verkleed en zien er meestal niet uit. De sfeer is erg goed en het voelde als een soort groot familiefeest, wat het in wezen min of meer ook is. Ik zag een meisje dansen op dusdanige wijze dat ik mij zelf ook niet hoefde te schamen om een aantal pasjes te doen op de ritmische Israëlische muziek.

We genieten bijna dagelijks ook van de bewoners. Vaak lopen of rijden de vriendjes met wat bewoners over het terrein van Elwyn heen. Sommige bewoners maak je daar zo enorm blij mee dat ze die blijdschap tijdens zo een rondje ook niet onder rolstoelen of banken stoppen. Heel de rit word er gelachen en ‘Eli Eli’ of ‘Oghil Oghil’ geroepen. Het eerste is een naam van de bewoner zelf en het tweede betekent eten. Het gaat nergens over maar het is wel fantastisch! Wij vermaken ons niet minder dan de bewoners zelf.

We kwamen erachter dat we niet erg veel foto’s hebben gemaakt de laatste tijd. Voor de grote fans onder ons bieden wij bij dezen onze excuses aan. We begrijpen de teleurstelling. Geniet van wat we wel kunnen laten zien en alvast bedankt voor jullie lieve reacties!

Groetjes, De Vriendjes

Insiders:
Hanna: hoe gaat het ermee? Loopt je toko een beetje?
Mannen uit Ambacht: Willen jullie alvast met de dictator van Kirgizië contact opnemen over onze komst?
Wiets: Trek af en toe aan de handrem der lusten van Joeltje alstublieft.

• 26 Maart 2008 - 14:58

Mam:

leuk bericht hebben jullie er weer van gemaakt dat was dubbel genieten gister gebeld en vandaag alweer een blog. GEWELDIG vriendjes.

• 26 Maart 2008 - 16:14

Tante Marjolein:

Wat een leuk verhaal weer. Het is echt wel feesten voor jullie! Wat een droomwereld! Harmen, wat lijkt Lilian veel op jou op die foto met die duistere kerel die groter wilde zijn.
    Liefs

• 26 Maart 2008 - 16:58

Tante.kitty:

zo te zien maken jullie er een feestje wan en genieten jullie prima wat een verhalen zullen jullie straks op school hebben ik ben blij dat het met jullie opdracht ook goed gaat wij zaten hier met witte pasen t'jonge wat was het koud het zal daar een stuk warmer zijn. geniet nog even
    gr. oom Henk en tante Kitty

• 26 Maart 2008 - 17:01

Wiets:

He lieve vriendjes,

Wat leuk dat Purim! ook wij hebben hier een glimp van mee mogen vieren.. in Nepal wordt tenslotte alles gevierd! En als er dan ook nog eens veel Israeliers van de partij zijn..kom maar op met die feestneus!
    Mannen, goed bezig, leuke foto's en leer die ortodoxen nog eens iets over respect..:=P

Groetjes! Wiets

Ps. Dat met Joel is een zware klus zoals jullie weten, maar mijn dank is zeer groot dat jullie met mij meedenken/leven :-D

• 26 Maart 2008 - 18:55

Klapwijk:

goede verhalen hor, echt leuk om te lezen :D..har zijn jullie inmiddels al bij de King David church geweest, in het nieuwe gedeelte van de stad??
    veel plezier nog daar (ben al benieuwd naar jullie avontuur in de woestijn, haha)

• 26 Maart 2008 - 19:15

Uitje:

Hey dames leuk weer wat te lezen van jullie en goed om te horen dat alles goed gaat. Hey Wittertje zoeken ze nog een lokaal voetbalteam in die wijk want volgens mij passen wij er daar netjes tussen haha. Nou jongens veel plezier nog en doe voorzichtig.

X Uitje

• 26 Maart 2008 - 19:38

Rhodé En Lilian:

Joepie, weer een nieuw verhaal gelezen! Tante Marjolein heeft wel gelijk! Ik lijk echt veel op jou (harmen) op die foto! We zitten nu op de love-seat en gaan snel plaats maken voor mama die zit te popelen om jullie verhaal te lezen. xx Rho en Liel

• 26 Maart 2008 - 20:31

Pa Van Ca:

Nou slimme Boys, wat leuk weer allemaal!
    Bedankt voor jullie mooie verhalen en foto,s. Je nieuwsgierigheid wordt er wel door aangewakkerd.Een gebruik bij het Poeriemfeest is, dat men vrienden (vriendjes voor jullie)minimaal twee eetbare gerechten (misjloach manos/manot), geeft en er wordt geld gegeven aan arme mensen, dit laatste uit een oogpunt van "tsedaka", dat wil zeggen rechtvaardigheid in combinatie met liefdadigheid.Als jullie nu helemaal niks gehad hebben weten jullie gelijk hoe het er voorstaat.
    Tenslotte nog een lachtip voor in de bus;
    probeer ook eens met Goeie Moggel, hier was het ook een hype.
    De groeten en nog veel plezier daar!

• 26 Maart 2008 - 21:16

Henri En Esther:

Leuk wat van je te lezen Harm (en vrind natuurlijk)
    Ik heb jullie verhaal met smaak gelezen. Als is het goed begrijp komt het helemaal goed met dat afstuderen.

• 26 Maart 2008 - 21:22

Ca's Zusje:

Heee vriendjes :D
    hahaa leuk verhaal, als jullie later geen werk kunnen vinden kunnen jullie komische schrijvers worden;)
    liefs Jacoline

• 26 Maart 2008 - 21:47

Her Boll:

Snuffel snuffel knuf knuf.. dat zing ik altijd op de fiets & in de oto maakt mij dat ook zoon leuke persoon :)?

het gaat jullie goed mannekes

bill

• 26 Maart 2008 - 23:00

Ca:

Jullie zien er goed uit vriendjes! Beginnen al een lekker kleurtje te krijgen. Tussen vriendje H en Yotham is het echt 'zoek de verschillen' op de foto ;). Maar goed bezig jongens, zet 'm op en zorg ervoor dat jullie volgende week 3 dagen in de woenstijn aan het verdwalen zijn. Een tip: als je rechts ben altijd naar links lopen, anders blijf je rondjes lopen. Zo zonde, dan zie je alleen maar hetzelfde zand.

Een grote knuffel vanuit Brazil! Hét vriendinnetje van vriendje

PS: M'n pa kan er ook wat van trouwens! Haha geniaal.

• 27 Maart 2008 - 09:58

Staal:

Wat een feest daar! Als de excessen bestaan uit ouwe mannen die jonge deernes de straat uitschoppen vanwege lustopwekkende stukjes huid en joodse jonge mannen in de kracht van hun leven elkanders musculine gesteldheid testen, dan zeg ik u: 'de vrede in het midden oosten is nabij!'

Het opperhoofd van Kirchizie is zeer binnenkort op de hoogte van onze komst, we hebben ome Geert gevraagd of we een groet aan de betreffende chief in z'n film mochten stoppen...

• 27 Maart 2008 - 21:58

Marchelle:

Gozers,
    Wat een leuk verhaal alweer!!
    Ben blij weer wat van jullie te kunnen lezen en dat het goed gaat!!
    Fijn dat jullie opdrachten ook lekker opschieten en nu hopen dat jullie volgende week dan ook de woestijn in kunnen stappen :)
    Vandaag ben ik wezen met de kindjes van mijn mama, errug leuk!! Ik heb ze echt gemist en die Stephen OOOOOOHWW nou jah Harmen die kent het wel ;) nou ik ga me weer ff over de familie ontfermen, ksnap niet hoe ze het zonder mij hebben gered ;) MOE ha ha

Liefs vanuit dushi Korsou xx

• 30 Maart 2008 - 15:43

Maarten:

Hey vriendjes, Goed om weer iets van jullie te horen! Ook super dat het afstuderen ook lekker opschiet!
    Het weer ziet er ook nog voordelig uit voor jullie..
    Was ik nu maar gegaan:p
    Succes mannen!

• 01 April 2008 - 07:31

Joel:

Allereerst hartelijk bedankt voor jullie bezorgdheid! Wiets heeft zich inderdaad als een ware BigMomma gedragen... maar ja, wie luistert er tegenwoordig nog naar mama's...
    Kortom, t was beregezellig met JW aan mijn zijde! Nu nog 5 wkn cyberrelatie te gaan (leuk he, Maik:P)! Nou, mannen, geniet van t zand, neem schepje en emmertje mee, zonnebrand is misschien ook wel handig, en natuurlijk een fototoestel! Ben benieuwd!
    KROEL!

• 02 April 2008 - 12:13

Badjufvrouw:

hallo vriendjes, ik ben de exbadjuf van miekos en jean. Ik heb een tijdje samen met hun mogen doorbrengen in argentinie. Ik heb een super tijd met ze gehad. Nu zit ik weer in het koude nederland. Ik hoop dat jullie ontdekkingsreis goed en super verloopt want het is niet echt een vakantieland maar dat hebben jullie zelf al gemerkt. Ik wens jullie een toffe studiereis toe.

• 04 April 2008 - 10:04

De Veluwse Boeren. :

Mannen, ik wil even wat rechtzetten over mijn briesen, snuiven en zweten tijdens het berg beklimmen.

Ik bries, snuif en zweet, ja, maar wat wil je als je 1 km omhoog moet met bepakking. Een ander reisgenoot daarentegen heeft regelmatig last van duizelingen, en andere ongemakken, zoals kramp, moeheid en meer van dat soort ongang, wat de reizigers aardig kan ophouden. Het is hem vergeven, want hij doet het nog steeds heel goed, maar hij kan er dus ook gewoon wat van.

Het ga jullie goed in Israel.
    Tot over een paar weekjes!

Groeten, Gert

• 06 April 2008 - 14:22

Jannez:

Eey mannetjez!!
    Zet hem op, al bijna in de richting van finalizen van jullie opdracht toe maar...Ik had eigenlijk ook niet anders van jullie verwacht natuurlijk. Nou geniet ervan daar in die waarschijnlijk prachtige zanderige omgeving..

Hier is allez ook redelijk op de rit met afstuderen..we worden het nu wel redelijkjes zat maar ja de laatste loodjes wegen vaak het zwaarst, maar dan eindelijk ons papiertje!!!

Nou heren, succesos met allez!!

Greetz and kissez van Janneke

• 07 April 2008 - 20:04

Jille:

Hee hee!

leuke verhalen zeg!;)
    cool dat jullie daar zitten!
    have fun!

cheers

• 11 April 2008 - 23:51

Hanna Sijmons:

Dag vriendjes,

Ja weer eens even terug gedacht en jullie site bekeken. Ik ben benieuwd wat er in jullie werkstuk staat! Inmiddels begrepen dat de opvolgster van Nashuan ook al weer vertrokken is. Dus hoe was de begeleiding, want die zullen jullie zeker nodig hebben gehad!
    Van mijn opvolgster kreeg ik een mailtje met haar ervaringen. Dat was leuk om te lezen en ja de tocht door de Negev is geweldig!
    Met mij gaat het prima. Kom eindelijk een beetje door de rommel heen dat wil zeggen dat ik zelf netjes geschilderd heb en zo. Met mijn bedrijf gaat het rustig, maar dat is ook prima. Ik geniet extra van mijn luxe en heb de tijd om in mijn tuintje de vogels te zien en de kikkers te horen. Het grote moeten is even voorbij!
    Ik hoop van jullie te horen over jullie bevindingen.
    Voor nu groetjes Hanna